Yhdysvaltalainen, aikanaan huippumaineeseen kohonnut rockbändi Nirvana aloitti maailmanvalloituksensa vaatimattomasti Seattlen underground-piireissä, erityisesti grungen ytimessä. Se kohosi hieman yllättäen laajan yleisön tietoisuuteen kappaleellaan Smells Like Teen Spirit. Bändiä alettiin jopa kutsua koko sukupolvi x:n edustajaksi. Yhtye keikkaili taajaan, mutta vain kerran nähtiin monen toiveiden täyttymys: Nirvana Suomessa. Yhtye saapui ensimmäiselle ja viimeiselle keikalleen Turun Ruisrockiin kesällä 1992.
Maailmanluokan tähti Nirvana Suomessa
Laulaja-kitaristi Kurt Cobainin ja basisti Krist Novoselin perustama Nirvana ehti toimia vuodet 1987–1994. Yleisesti ottaen on pidetty hämmästyttävänä, kuinka suosituksi kokoonpano tuli, vaikka se oli koossa vain seitsemän vuotta ja julkaisi vain kolme albumia: Bleach, Nevermind ja In Utero. Suomessakin bändi nousi suosioon toisen albumin myötä, mutta Nirvana Finland -haaveen toteutumista jouduttiin odottamaan vuosia.
Yhtiön menestys kasvoi entisestään bändin nousukiidon dramaattiseen pysähtymiseen. Kurt Cobain kuoli huumeiden yliannostukseen 27-vuotiaana, vuonna 1994. Bändin hajoamisesta huolimatta Nirvanaa pidetään yhtenä maailman eniten levyjä myyneistä yhtyeistä koskaan. Bändi on myynyt huimat yli 25 miljoonaa levyä Yhdysvalloissa ja 75 miljoonaa maailmanlaajuisesti. Määrä on erityisen vaikuttava, kun sen suhteuttaa vuosiin, jotka yhtye ehti aktiivisesti soittaa yhdessä.
Tositoimissa 1990-luvulla – Nirvana Finland
Heinäkuussa 1992 toteutui monen haave saada nähdä, kuulla ja kokea Nirvana Suomessa. Bändi saapui Ruisrockiin manageri Antti Einiön järjestämänä. Järjestelyt olivat massiiviset ja yhtye oli hyvin vaativa niiden suhteen, Mukana kulki muun muassa oma lääkäri, joka huolehti, että yhtyeen jäsenet saavat toivomiaan huumausaineiksi luokiteltavia lääkkeitä. Mukana seurannut Kurt Cobainin vaimo Courtney Love puolestaan halusi muun muassa vaihtaa autonkuljettajan, jonka paita ei miellyttänyt häntä.
Loppuunmyydyllä festivaalilla oli yleisöä 25 000. Nirvana oli asettanut ehdoksi omalle esiintymiselleen tiettyjen muiden bändien mukana olon festivaaleilla, ja ehtoihin oli suostuttu. Festivaalin silloinen johtaja Rainer Koski totesi myöhemmin, ettei ollut kohdannut esiintyjien joukossa koskaan yhtä suuria diivoja kuin Nirvana. Keikan Nirvana Suomessa veti kuitenkin moitteettomasti, joskin monen mielestä hieman ponnettomasti.
Nirvana tarjoaa aikamatkan ysärille
Vaikka bändi on hajonnut aikoja sitten, sen musiikki elää yhä. Tuskin mikään muu yhtye voi tarjota yhtä nostalgista aikamatkaa 90-luvulle kuin juuri Nirvana. Nyt saattaisikin olla mainio hetki ysäri-aiheisille teemabileille: kokoa soittolista Nirvanan ja muiden aikalaisbändien tuotannosta, tilaa halpaa ruokaa netistä, päivitä pukutarpeet kirpparilla, kaiva vanhat valokuvakansiot esiin ja vietä unohtumaton, muistojen täyteinen ilta ystävien kanssa.
Vuonna 2022 Nirvanan kulttilevy Nevermindin kansikuvassa vuonna 1991 vauvana alasti esiintynyt Spencer Elden nosti yhtyettä vastaan oikeusjutun. Hän syytti bändiä siitä, että kuvassa oleminen on aiheuttanut hänelle syvää kärsimystä. Tuomari totesi pitkän käsittelyn jälkeen, että Elden on itse asiassa vain hyötynyt tästä julkisuudesta. Nirvanan oikeuskohu päättyi lopulta siihen, että tuomioita ei annettu.
Nirvana Suomessa ei pettänyt faneja
Nirvanan keikka Ruisrockissa kesti tunnin ja viisitoista minuuttia, joten fanit saivat vastinetta niin odotukselleen kuin rahoilleenkin. Vaikka kyseessä olikin grunge-musiikki, intensiteetti lavalla oli samaa, mihin heavy metal -bändit yltävät parhaimmillaan. Siitä puuttui kaikki esittäminen, teennäisyys ja kaupallisuus. Vaikka yhtyeellä oli tiettävästi jo runsaasti ongelmia päihteiden kanssa, se keskittyi keikkaan ammattimaisesti ja voimalla.
Nirvana-fanit saivat myös Suomessa nauttia yhtyeen uudesta musiikista vielä Kurt Cobainin kuoleman jälkeenkin. Bändiltä julkaistiin muun muassa livekonsertti nimellä MTV Unplugged in New York. Arviot levystä olivat poikkeuksellisen ylistäviä. Lisäksi on ilmestynyt muita livetaltiointeja, kokoelmalevyjä ja aikaisemmin julkaisematonta materiaalia.
Vaikka Nirvana Suomessa jäi ainutkertaiseksi kokemukseksi, yhtyeellä on runsaasti uskollisia faneja yhä myös täällä. Bändin musiikki vetoaa moniin melankolisuudellaan ja jonkinlaisella synkkyydellään. Se on myös äärimmäisen taitavasti tehtyä. Tästä todisteena on muun muassa vuonna 2014 myönnetty kunnianosoitus, jossa Nirvana nostettiin Rock´n Roll Hall Of Fameen. Pienten piirien kapinallisena aloittanut bändi sai vihdoin ansaitsemansa arvostuksen.